Ce recomandă cnsmla
Care este statusul sănătății tale mintale
Ai experimentat în ultima perioadă:
Persoanei îi este greu să adoarmă, să se trezească, sau din contră se trezește mai devreme decât simte nevoia. De asemenea se poate trezi și pe parcursul nopții fiindu-i greu să adoarmă.
Schimbările în alimentație se traduc prin scădere evidentă a poftei de mâncare sau creșterea ei, prin dorința de a manca mai mult și mai des dulce, sau alimente grase, sau prin dorința de a consuma mai mult alcool decât de obicei sau decât este considerat nepericulos.
Se manifestă prin incapacitatea persoanei de a menține legăturile sociale sau familiale ce au funcționat bine.
Persoana se simte lipsită de energie pentru activități sociale, nu se mai regăsește în relațiile care altă dată îi provocau plăcere din lipsă de energie sau din cauză de sentimente de inutilitate (La ce bun?), se consideră inadecvată sau consideră relațiile ca fiind inadecvate fără să se fi schimbat ceva de partea celor cu care relaționează, „nu vede rostul” implicării în relațiile sociale.
Persoana manifestă iritabilitate/enervare în raport cu evenimente sau persoane care altă dată nu aveau un efect de schimbare a dispoziției. Prezintă o stare de tristețe continuă, fără un motiv creat de un eveniment anume. Tristețea și iritabilitatea pot fi însoțite de sentimente de vinovăție și inutilitate în raport cu viața și cei din jur.
Persoana exprimă idei fără legătură cu realitatea. Se îngrijorează excesiv în legătură cu evenimente neprovocatoare de îngrijorare sau neprovocatoare de îngrijorare excesivă. Se poate simți în pericol și se poate teme pentru siguranța ei, exprimând îngrijorări fără bază în realitate.
Persoana trece rapid de la o stare la alta. De la bucurie la tristețe, de la ură la iubire. Are un discurs de la o extremă la alta într-o perioadă foarte scurtă de timp. În cadrul aceluiași discurs poate vorbi atât cu entuziasm cât și cu dezinteres.
Dacă simți că vreuna dintre modificările de comportament enumerate mai sus îți afectează viața, poți cere ajutor. Cui?
Pasul 1
Medicul de familie
Te poți adresa medicului de familie pentru a discuta despre schimbările pe care le simți sau care simți că te afectează. În urma consultației medicale, dacă este cazul, vei primi o trimitere către un medic psihiatru, pe baza căreia poți beneficia de o consultație decontată de Casa Națională de Asigurări.
Pasul 2
Medicul psihiatru
Medicul efectuează o evaluare psihiatrică în urma căreia poate stabili un diagnostic și tratamentul medicamentos portivit ție, în funcție de severitatea simptomelor și de prezența sau absența altor probleme de sănătate.
Ce se întâmplă în cadrul evaluării psihiatrice?
Medicul îți va pune întrebări cu privire la istoricul simptomelor tale, cum te simți, de când te simți așa etc., și va utiliza instrumente de măsurare potrivite pentru problemele pe care tu le descrii în prezent. În cazul în care medicul consideră că este nevoie, poate ruga ca aparținătorii sau apropiații pacientului să fie prezenți la evaluarea psihiatrică a pacientului.
La finalul evaluării, medicul recomandă tratament medicamentos însoțit sau nu de psihoterapie sau cosiliere psihologică. Pentru psihoterapie sau consiliere psihologică îți poate oferi trimitere către psihologul cu care colaborează, pentru ca tu să poți beneficia de consult psihologic decontat de Casa de Asigurări.
Ce este internarea involuntară?
Este important de știut că medicul psihiatru poate hotărî internarea involuntară (împotriva dorinței pacientului) doar în situații excepționale în care pacientul este un pericol pentru sine și pentru cei din jur. Altfel, medicul psihiatru poate doar recomanda internarea ca cea mai bună soluție pentru problemele cu care se confruntă pacientul. Cu alte cuvinte, dacă mergi la un consult în ambulatoriu, nu te va obliga nimeni să rămâi internat fără acordul tău; excepție făcând doar situația descrisă mai sus când pentru a reduce pericolul la adresa vieții se impune internarea de urgență.
Important! Consultul psihiatric nu înseamnă diagnosticul de nebunie. Gândește-te că la fel cum cardiologul se îngrijește de inima ta, psihiatrul are grijă de psihicul tău.
Pasul 3
Tratamentul
Pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții și a elimina sau scădea simptomele este important să ai încredere în medicul psihiatru și/sau psihologul cu care colaborezi.
Un aspect important este luarea tratamentului fără întreruperi și modificări conform recomandărilor medicului. La fel de importantă este și continuitatea ședințelor de consiliere și psihoterapie. Tratamentul medicamentos și psihoterapia se completează pentru îmbunătățirea stării de sănătate mintală.
Este adevărat că medicamentele pentru afecțiunile psihiatrice pot avea efecte nedorite și își pot face efectul într-un timp mai lung decât cel cu care ești obișnuit, dar poți discuta cu medicul tău psihiatru despre aceste subiecte.
Păstrează cu tine gândul că ți-au fost recomandate pentru a-ți face bine și să nu îți fie frică să iei legătura cu medicul tău psihiatru în cazul în care te confrunți cu dificultăți sau efecte adverse majore. Acesta îți poate ajusta dozele sau schimba schema de tratament, astfel încât să găsiți împreună varianta cea mai potrivită pentru tine.
În cazul în care starea ta psihică nu îți afectează viața și cu toate astea simți că ceva te apasă (poate fi o stare, un gând, un mod de a recționa în diferite situații) este recomandat să apelezi la serviciile unui psiholog. În câteva întâlniri puteți discuta despre ce te îngrijorează, despre ce ai vrea să schimbi, să îmbunătățești sau de ce nu, despre ceva ce ai vrea să descoperi și să dezvolți la tine.