CNSMLA

team, group, people-386673.jpg

Nevoia de apartenență

Nevoia de a aparține unui grup este o nevoie de bază și face parte din piramida lui Maslow, aceasta  este una dintre nevoile principale care motiveaza comportamentul uman, fiind o caracteristică adresată ființelor umane care, aparținând unui grup sau unei comunității, dobândesc experiențe, cunoștiințe, obiceiuri și influențe. Mintea umană are o dorință primară și aproape universală de a forma și păstra relații cu ceilalți.

Ca urmare a realizării unor studii, s-a constatat că „impactul relaţiilor sociale asupra sănătăţii este la fel de important precum alţi factori de risc precum: fumatul, activitatea fizică, obezitatea, tensiunea arterială. Numărul şi calitatea relaţiilor sociale contribuie la menţinerea sănătăţii fizice şi mentale a persoanelor precum şi la ameliorarea speranţei de viaţă.” Totodată, relațiile sociale pot influența atât dobândirea unor comportamente sănătoase cât și însușirea unor comportamente de risc.

Persoanele care nu se pot baza pe un suport social adecvat sunt mai vulnerabile și mult mai predispuse la dezvoltarea unor simptome depresive. Predispoziția de a dezvolta simptome de depresie poate fi alimentată, conform unor studii publicate în The American Journal of Psychiatry, de privitul la televizor, somnul în timpul zilei și alte activităță sedentare. Reducerea acestora și aderarea într-un grup de orice tip prin care să se poată stabili o conexiune socială, ar putea contribui la scăderea riscului de depresie, acesta fiind cel mai puternic factor de protecție și prevenire a simtomatologiei depresive.

Depresia și anxietatea sunt afecțiuni comune de sănătate mintală asociate cu lipsa sentimentului de apartenență. Aceste condiții pot duce la comportamente sociale care interferează cu capacitatea unei persoane de a se conecta cu ceilalți, creând un ciclu de evenimente care slăbește și mai mult sentimentul de apartenență. Din fericire, avem control în a face schimbări în viețile noastre pentru a rupe acest ciclu și a ne consolida sentimentul de apartenență.

Socializarea are un rol important în dezvoltarea sentimentului de apartenență. Interacțiunea cu ceilalți ne menține conectați în lumea reală. Petrecerea timpului liber cu scopul satisfacerii nevoilor afective, de recunoaștere socială, de manifestare a experienței de viață, de a interacționa sau de a stabilii relații sociale, poate face minuni și totodată, poate contribuii major la îmbunătățirea calității vieții unei persoane.

Psihoterapeutul Angela Theisen, scoate in evidenta cateva aspecte de care putem tine cont  pentru îmbunătățirea sentimentul de apartenență.

  • În primul rând este necesar să facem un efort

Cel mai important ingredient pentru construirea unui sentiment de apartenență este efortul. Nu putem crea o relație dacă nu alegem să facem efortul de a interacționa cu ceilalți. Este posibil să ne simțim inconfortabil la început, dar ne putem acorda timp, deoarece ar putea fi nevoie să exersăm conversația cu sine. În curând, aceste acțiuni vor deveni a doua noastră natură. Activarea comportamentală și acțiunea opusă sunt strategii eficiente pentru a ne face să depunem efort. Deseori este nevoie de acțiune pentru a ne simți motivați.

  • Să fim atenți la ceilalți

Un aspect important este să ne concentrăm pe cealaltă persoană sau grupul în care ne aflăm. Stabilirea unei conversații este esențială pentru a ne crește sentimentul de apartenență. Este important să punem întrebări reciproc, să vorbim puțin, să ne autodezvăluim cu pricepere și să ascultăm răspunsurile celor din jurul nostru

  • Să ne păstrăm mintea deschisă

Putem începe prin a ne angrena în activități pe care nu le-am mai făcut, precum și prin a întâlni oameni noi. Putem lua în considerare noi moduri de a gândi și totodată, putem depune eforturi pentru a căuta activități și grupuri de oameni cu care să  împărtășim interese comune.

  • Să adoptăm o atitudine de acceptare

Dacă recunoaștem că ceilalți au moduri diferite de a fi, care nu trebuie să ne schimbe și ne concentrăm mai degrabă pe asemănări decât pe diferențe, atunci cresc șansele de a crea o legătură cu  cei cu care dorim să relaționăm. Atunci când simțim că oamenii nu sunt ca noi, ne putem concentrea pe un obiectiv comun. Este important să învățăm  să validăm sentimentele celorlalți.

Nu în ultimul rând, Psihoterapeutul Angela Theisen, în experiența sa de lucru, ne amintește despre puterea exemplului. Dacă crearea unui sentiment de apartenență este o provocare pentru noi, putem reține că este probabil o provocare și pentru alti oameni asemenea nouă. Mai mult decât atât, este important să le oferim încurajarea pe care ne-am dori să o primim, să-i validam, așa cum trebuie să ne validăm propria acțiune. Să ne amintim mereu că poate fi descurajator uneori și că această acțiune se va îmbunătăți continuând să lucrăm.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut