“În fiecare zi trăiam un coşmar. Gândul că aş putea să mă contaminez cu viruşi era tot mai accentuat. După ce atingeam diferite obiecte sau dacă atingeam din greşeală un trecător, eram convinsă că m-am contaminat, considerăm că sunt în pericol, drept pentru care căutam de fiecare dată o baie să mă spăl pe mâini, să mă dezinfectez. Eram în acelaşi timp critică faţă de această activitate şi eram conştientă de costul acestei activităţi, acela că aş putea să-mi distrug viaţa mea şi a familiei mele.”
Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă?
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o tulburare anxioasă şi se caracterizează prin gânduri repetitive nedorite (obsesii) şi impulsuri iraţionale de a face anumite acţiuni (compulsii).
Deşi peroanele cu TOC ştiu că gândurile şi comportamentele lor nu au un sens logic, cu toate acestea nu le pot opri.
OBSESIILE sunt gânduri nedorite, idei, impulsuri sau imagini intruzive, iraționale și recurente (care apar iar și iar) și care se simt în afara controlului persoanei care le suferă.
COMPULSIILE sunt comportamente repetitive care ameliorează temporar stresul şi anxietatea provocate de o obsesie.
Tipuri principale de obsesii:
- Obsesia de ordine sau simetrie, manifestată prin repetarea aceloraşi acţiuni în căutarea unui sentiment că totul este “în regulă”.
- Obsesia de contaminare, manifestată prin grija excesivă cu privire la răspândirea germenilor sau contaminare. Această obsesie este legată de compulsia de curăţenie. O persoană se poate spăla de mai multe ori pe mâini, pentru a se asigura că este complet curată şi dezinfectată.
- Obsesia accidentelor, în care perosanele vor dezvolta un comportament compulsiv de verificare, întorcându-se din drum de mai multe ori pentru verificare şi pentru a minimiza angoasa legată de gândul că au uitat să închidă uşa, robinetul de apă sau pe cel de la gaz, iar teama care le alimentează angoasa e amplificată de scenarii catastrofice (incendii, inundaţii, vandalizare, etc.)
- Obsesii cu conţinut agresiv, în care apare frică de a cauza ceva rău cuiva sau sine însuşi. Pot apărea gânduri violente sau griji intruzive de a nu lovi pe cineva cu maşina sau a înjunghia pe cineva ca urmare a pierderii controlului.
- Obsesii sexuale în care apare îngrijorarea excesivă de a nu avea gânduri sexuale deviante;
- Obsesii religioase, manifestate prin gânduri intruzive legate de religie. Compulsiile apărute pot fi rugăciuni realizate în mod repetat.
- Obsesii legate de adunarea diverselor lucruri, manifestată prin greutatea cu care unele persoane se despart de obiecte care pentru alţii pot fi nesemnificative.
Simptomele tulburării obsesiv-compulsive pot fi evaluate sub aspectul duratei, frecvenţei, conţinutului, precum şi a gradului de disconfort pe care îl produc persoanei.
Persoanele cu TOC:
- au o stare generală de anxietate;
- nu sunt spontane;
- se blochează, nu pot acţiona pe moment;
- se simt copleşite când trebuie să ia decizii;
- nu văd imaginea de ansamblu, se pierd în detalii;
- au o preocupare excesivă faţă de detalii, reguli, liste, ordine, organizare.
Diagnostic şi tratament
Diagnosticul de tulburare obsesiv-compulsivă este pus în funcţie de durata şi intensitatea obsesiilor şi compulsiilor care se manifestă de mai multe ori pe zi, de dificultăţile întâmpinate pe plan social, familial sau profesional şi de faptul că persoana care are compulsii simte alinare pe termen scurt, nicidecum plăcere.
În cazul în care prezinţi unele din simptomele descrise mai sus, este foarte important să ceri ajutor şi să consulţi în cel mai scurt timp medicul de familie. Acesta îţi va emite o scrisoare de trimitere către un medic psihiatru. Doar în urma unui examen clinic, acesta va stabili un diagnostic şi îţi va prescrie cel mai potrivit tratament care să reducă din intensitatea și frecvența obsesiilor și compulsiilor. Pe lângă tratamentul prescris de medicul psihiatru, este foarte important să începi şi un program de psihoterapie, care să te ajute în privinţa comportamentului compulsiv.
Tulburarea obsesiv-compulsivă poate face ca oamenii să se simtă deseori izolaţi şi singuri, iar o modalitate bună de a construi o rețea de sprijin este să te înscrii într-un grup de suport, acesta oferind posibilitatea de a socializa cu persoane care trec prin situaţii asemenatoare. Familia şi prietenii pot avea, de asemena, un rol important în procesul de recuperare al persoanei cu tulburare obsesiv-compulsivă.
Foto: www.vecteezy.com