CNSMLA

Anxietatea

“M-am oprit din a organiza petreceri pentru că nu puteam scăpa de anxietatea legată de a fi totul gata la timp. Câteodată eram aşa îngrijorată, încât începeam pregătirea cu câteva zile înainte.”

Ce este anxietatea?

Anxietatea este reacția minții și a corpului la situații stresante, periculoase sau necunoscute. Este sentimentul de neliniște, de stres sau de teamă pe care îl simți în fața unui eveniment semnificativ. Cei mai mulţi oameni spun că simt tensiune, nesiguranţă, frică la gândul de a da examen, de a merge în spital sau de a da un interviu pentru un job nou. Aceste griji pot afecta somnul, apetitul, abilitatea de concentrare.

Anxietatea pe termen scurt poate fi folositoare. Atunci când simţi nervozitate înainte de un examen, te poate face să te simţi alert şi îţi creşte şansa de performanţă.

Anxietatea poate fi declanşată de mai mulţi factori. Un lucru stresant se poate să ţi se fi întâmplat în trecut şi pentru că nu poţi să te împaci cu acele emoţii, poţi deveni anxios în legătură cu a mai face încă o dată acel lucru.

Ne putem îngrijora din cauza viitorului pentru că atunci când simţim că nu controlăm anumite aspecte ale vieţii noastre cum ar fi frică de a fi atacat, o boală gravă, pierderea locului de muncă.

Care sunt efectele anxietăţii?

Anxietatea afectează trupul şi mintea. Crescându-ţi tensiunea musculară poate cauza disconfort şi dureri de cap. Schimbările de la nivelul sângelui afectează sistemul digestiv şi poate provoca greaţă şi ameţeală. Efectele asupra sistemului nervos pot provoca nevoia urgentă de a merge la toaletă.

Uneori anxietatea poate lua forma unui atac de panică şi poţi avea senzaţii copleşitoare: inima îţi bate cu putere, ameţeală, transpiraţie, greaţă, durere în piept, disconfort în respiraţie, senzaţia că pierzi controlul. Îţi poate fi teamă că te îmbolnăveşti sau că vei suferi un atac de cord.

Efectele psihologice ale anxietăţii includ frica, alerta sporită, iritare, imposibilitatea de a te relaxa sau de a te concentra şi poţi avea o dorinţă accentuată de a căuta reasigurare la cei din jurul tău. Creşterea consumului de alcool, de ţigări, fobiile, acţiunile obsesive sunt de asemenea expresii ale anxietăţii.

Poţi încerca să eviţi aceste situaţii prin menţinerea relaţiilor care îţi oferă suport în starea ta de anxietate sau te ajută să ieşi din ele, pentru că anxietatea pe termen lung îţi poate afecta sănătatea iar sistemul imunitar va fi slăbit şi pus în dificultate atunci când va avea de luptat cu infecţii.

Ce metode de tratament sunt potrivite?

Există multe opțiuni de tratament eficiente, disponibile pentru anxietate și tulburări legate de anxietate.

Consiliere

Consilierea este o formă de terapie prin vorbire în care un furnizor de servicii de sănătate mintală ajută pacienții să dezvolte strategii și abilități de adaptare pentru a aborda probleme specifice, cum ar fi gestionarea stresului sau problemele interpersonale. Consilierea este în general concepută pentru a fi o terapie pe termen scurt.

Psihoterapie

Există multe tipuri de psihoterapii utilizate pentru tratarea anxietății. Spre deosebire de consiliere, psihoterapia este pe termen mai lung și vizează o gamă mai largă de probleme, cum ar fi modelele de comportament. Diagnosticul de anxietate al pacientului și preferințele personale ghidează ce terapii ar fi cele mai potrivite pentru a le trata. Scopul final al oricărui tip de psihoterapie este de a ajuta pacientul să-și regleze emoțiile, să gestioneze stresul, să înțeleagă tiparele de comportament care le afectează relațiile interumane.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC)

TCC este un tratament pe termen scurt conceput pentru a ajuta pacienții să identifice gândirea inexactă și negativă în situații care provoacă anxietate, cum ar fi atacurile de panică. Aceasta se poate desfăşura fie ca terapie individuală, fie ca terapie de grup cu persoane care se confruntă cu probleme similare. TCC se concentrează în primul rând pe problemele în curs de desfășurare în viața unui pacient și îi ajută să dezvolte noi modalități de procesare a sentimentelor, gândurilor și comportamentelor pentru a dezvolta modalități mai eficiente de a face față vieții lor.

Terapia de familie

Terapia de familie este un tip de terapie de grup care include familia pacientului pentru a-l ajuta să îmbunătățească comunicarea și să dezvolte abilități mai bune de rezolvare a conflictelor. Această terapie este utilă dacă familia contribuie la anxietatea pacientului. În timpul acestei terapii pe termen scurt, familia pacientului învață cum să nu agraveze simptomele de anxietate și să înțeleagă mai bine pacientul. Durata tratamentului variază în funcție de gravitatea simptomelor.

Cum pot fi prietenii şi familia de ajutor?

Pentru unii oameni, anxietatea poate fi devastatoare şi poate interfera cu abilitatea lor de a avea controlul asupra vieţii lor. Recunoscând cum te simţi în timpul perioadelor de anxietate te poate ajuta să empatizezi cu un prieten sau cu o situaţie de stres.

Persoanele cu anxietate severă, deseori se pot simţi rău în legătură cu ei înşişi şi pot avea nevoie să li se reamintească că sunt oameni buni şi au multe calităţi. A fi suportiv înseamnă să accepţi persoana respectivă şi să nu o împingi în situaţii care ar putea să nu le gestioneze, de asemenea nu încerca să fii foarte protectiv. Poate fi ajutat şi prin asigurarea că e în regulă să plângă, astfel eliberând tensiunea. Pe de altă parte, râsul este un mod de relaxare şi poate fi folositor pentru un anxios.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut