CNSMLA

Ce este depresia?

“Mă simt detaşată de lumea din jurul meu. Toate emoţiile – dragoste, afecţiune, furie – s-au dus. Nu pot spune că nu am emoţii, am, dar toate par a fi negative. Cea mai mare este frica. Frica de a nu scăpa vreodată de această condiţie.”

“Eram aşa speriat să fiu singur cu propriile gânduri! Noaptea totul părea întunecat. Nu mă puteam concentra la nimic, să citesc, să mă uit la televizor. Nu puteam să mă relaxez şi părea imposibil că aş putea adormi. Aş fi putut să petrec ore întregi imaginându-mi moduri în care să mă sinucid.”

“Tot ce trebuie să fac în viaţa cotidiană îmi pare o muncă grea. Pur şi simplu nu am energie să merg la serviciu, să mă văd cu prietenii, să fac cumpărături, să gătesc sau să fac curat. Totul pare fără scop. Ce rost are să mănânc dacă eu nici măcar nu vreau să traiesc?“

Depresia poate afecta oameni diferiţi în moduri diferite şi există o întreagă varietate de simptome atât psihologice, cât şi fizice. Dacă eşti deprimat poţi simţi că nimic nu ajută, dar sunt lucruri pe care dacă le faci vor face diferenţa. A decide să faci ceva este cel mai important pas. Cei mai mulţi oameni îşi revin din perioada de depresie, se uită în urmă şi îşi dau seama că ceea ce s-a întâmplat i-a forţat să facă schimbările de care aveau nevoie în vieţile lor.

Ce este depresia?

Depresia este un termen medical care acoperă o arie largă de stres şi presiune psihologică. În formă ei moderată, depresia poate fi tradusă printr-o stare de spirit scăzută care nu te opreşte din a-ţi continua activităţile obişnuite, dar va face să pară că totul este mai greu de făcut şi că nu merită. Depresia severă poate fi un pericol asupra vieţii, pentru că vei simţi că vrei să te omori sau pur şi simplu nu îţi vei mai dori să trăieşti.

Care sunt cauzele depresiei?

Nu există doar o anumită cauză a depresiei; variază foarte mult de la persoană la persoană. În cele mai multe cazuri, depresia este declanşată de evenimente ale vieţii, în special în primul episod al depresiei. Ce se întâmplă cu tine atunci când eşti copil poate avea un efect profund asupra ceea ce simţi în repzent. Experienţele traumatice precum un atac fizic, viol, pot provoca depresie şi aceasta nu se referă doar la evenimentul în sine ci şi cum îi faci faţă.

Depresia poate fi de asemenea legată de cauze fizice cum ar fi dieta săracă, lipsa sportului sau folosirea anumitor droguri recreative.

  • Anxietatea

Oamenii care sunt deprimaţi de obicei experimentează şi anxietatea. Devii anxios când te simţi în pericol, indiferent dacă acest pericol este real sau imaginar. Anxietatea se poate manifesta și prin simptome fizice precum dureri de cap, dureri ale muşchilor, transpiraţie sau ameţeală. Mintea unui om anxios este deseori ocupată de gânduri repetitive care pot îngreuna concentrarea, relaxarea, somnul. Pe o perioadă îndelungată anxietatea va provoca epuizare fizică şi stare generală de sănătate bolnăvicioasă.

  • Tulburarea afectivă sezonieră

Acest tip de depresie se referă la oamenii care sunt predispuşi la depresie în lunile de iarnă când lumina naturală este mai puţină.

  • Depresia post-natală

Acest tip de depresie este experimentat de unele mame imediat ce nasc din cauza schimbărilor de la nivelul hormonilor din corpul lor.

  • Depresia dată după consum excesiv de anumite substanțe cum ar fi alcoolul, nicotina, exccitantele.

După ce ai avut un episod de consum în exces, creierul este obosit și corpul trebuie să elimine subtanțele toxice aflate în cantități imense, ceea ce face ca totul să fie dificil, problemele să pară mult mai grele decât atunci cand nu suntem intoxicați, ceea ce ne bucură în mod obișnuit să nu aibă vreun efect pozitiv.

  • Insomnia este o cauză a depresiei, pentru că fără somn, creierul neodihnit intră în depresie, dar poate fi și un simptom al depresiei, adică cine suferă de depresie din alte cauze, poate avea și insomnie.
  • Durerea cronică, lipsa unui grup de prieteni sau a unei familii funcționale adeseori duc la depresie.

Care sunt simptomele depresiei?

O persoană care suferă de depresie poate simţi următoarele:

  • Stare proastă continuă
  • Stima de sine scăzută şi neîncredere în propria persoană
  • Preocupat cu gânduri negative
  • Se simte gol, fără speranţă
  • Se învinovăţeşte pentru lucruri inutile
  • Dificultatea de concentrare sau de a lua decizii
  • Este nerăbdător şi iritat
  • Se trezeşte devreme şi are probleme în a adormi
  • Mănâncă mai mult, se îngraşă sau nu mănâncă bine şi pierde în greutate
  • Nu se bucură de activităţile plăcute
  • Experimentează un libido scăzut
  • Fumează mai mult, bea mai mult
  • Are tentative de rănire sau chiar de sinucidere
  • Are energie scăzută
  • Se izolează de ceilalţi şi nu cere ajutor
  • Are gânduri întunecate şi pesimiste

Ce metode de tratament sunt potrivite?

Există multe tratamente valabile pentru depresie. Este ironic atunci când cauţi un ajutor pentru depresie poate părea ca o datorie în plus să alegi între atâtea posibilităţi de tratament, tu fiind într-o perioadă în care ţi-e dificil să iei decizii.

Consilierea este atunci când persoana care suferă de depresie vorbeşte cu cineva calificat, unde îşi va putea exprima sentimentele şi va începe să găsească propriile soluţii la probleme. A vorbi şi a fi ascultat de cineva care îţi arată empatie şi acceptare te poate ajuta să vezi în adâncime problemele pe care le ai și să găsești soluții la ele, precum și resursele interne necesare. Consilierul poate fi capabil să te ajute să dezvolţi o puternică înţelegere a propriilor sentimente, gânduri, comportament și te poate învăța să dezvolți propriile modalități eficiente de a face față la ce simți.

Psihoterapia este o metodă de tratament care te ajută să găseşti căi de a gestiona problemele tale  şi are scopul de a-ţi da oportunitatea unui trai mai satisfăcător şi mai plin de resurse. Procesul psihoterapeutic este mai profund decât consilierea pentru că vei fi încurajat să priveşti de aproape în trecutul tău, în copilăria ta şi în relaţiile cu oamenii semnificativi din viaţa ta, să resemnifici poziția ta față de ce s-a întâmplat, din victimă, în persoană care acum are puterea și știe cum să facă față.

Terapia cognitiv-comportamentala este un tratament care te va ajuta să-ţi recunoşti problemele şi să treci peste dificultăţile emoţionale. Terapeutul te va ajuta să identifici gândurile tale, cum impactează propriile emoții şi modul cum te comporţi tu. Prin acest tratament poţi dezvolta deprinderi practice care îţi vor fi de ajutor să vezi ce stă la baza sentimentelor şi comportamentului tău și ce poți optimiza.

Grupul de suport lucrează pe principiul că poate fi folositor să întâlneşti alţi oameni care suferă de depresie, pentru că poate înlătura sentimentul de izolare şi în acelaşi timp îţi va arăta cum au reuşit alţi oameni să treacă peste ea. Aflând că îi poţi ajuta pe alţii, poate să îţi facă şi ţie bine.

Medicamente antidepresive sunt recomandate de medicul psihiatru, care ține cont de suferințele fizice ce le ai, alte suferințe emoționale, stilul de viață și propriile resurse interioare.

Internarea într-un spital. Dacă ai o depresie severă, poţi avea nevoie de o un plus de protecţie oferit într-un spital de psihiatrie şi astfel psihiatrul tău va avea oportunitatea de a monitoriza efectele diferitelor tratamente. Spitalizarea îţi poate oferi un mediu sigur dacă eşti într-o stare avansată de depresie şi poate fi confortabil și util să știi că ai oameni în jurul tău care au grijă de tine.

Ce pot să fac pentru a mă ajuta?

Depresia are o caracteristică majoră care îngrijorează atunci când te gândeşti cum să o vindeci, pentru că depresia se hrăneşte singură, cu alte cuvinte eşti deprimat şi devii mai deprimat la gândul că eşti deprimat. Gândurile negative persistă şi devine dificil să le controlezi. A fi într-o stare de depresie poate fi o problemă mai mare decât dificultăţile cauzate de aceasta.

Un lucru important de amintit este că nu există soluţii instante la probleme în viaţă. Rezolvarea problemelor implica timp, energie, muncă și eforturi dozate pas cu pas, iar pentru fiecare pas îți apreciezi efortul depus și îți creezi baza pentru următorul pas. Adică dacă te speli pe dinți, îți faci duș și îți faci patul, asta îseamnă efort mare când ești în depresie și meriți să te recompensezi cu un gând bun și optimist (bravo mie, iată că pot și ce bine este să pot!) și, dacă ai energie suficientă, poți să te tratezi cu un mic răsfăț.

Este important să încerci să înlocuiești la ceea ce te ţine prins în depresie cu lucruri potrivite și constructive şi să rupi cercul gândurilor negative decizând că nu vrei să te gândești la ele, ci la ceea ce te face să fii optimist. Străduiește-te să recunoşti ce te face să fii trist şi înlocuieşte cu o activitate mai constructivă pentru a-ţi ţine mintea ocupată. Să faci sport, să alergi, să dansezi, să mergi cu bicicleta sau numai mersul pe jos ajută la descărcarea de endorfine (hormoni ai fericirii) şi te poţi simţi mai bine.

Ce pot face prietenii şi apropiaţii pentru a mă ajuta?

Oamenii care sunt deprimaţi deseori se îndepărtează de prieteni şi refuza să ceară ajutor şi suport, chiar dacă ei se află într-o situație în care au cel mai mult nevoie de susţinere. Probabil cel mai important lucru pe care îl pot face familia şi prietenii este să îl încurajeze să caute tratamentul potrivit.

A susţine un prieten care este deprimat poate fi o oportunitate să construieşti o relaţie mai apropiată şi mai satisfăcătoare, dar de asemenea poate fi o muncă grea care poate fi frustrantă şi care te poate deprima şi pe tine. Ceea ce au nevoie oamenii care suferă de depresie, cel mai mult este să ştie că există cineva căruia îi pasă de el, care îl ascultă, care este suportiv şi care îl apreciază. Poţi să îl încurajezi să vorbească despre ce simte şi să îşi dea seama ce poate să facă sau ce au nevoie să schimbe pentru a trece peste depresie. Încearcă să nu-l învinovăţeşti pentru depresia lui, deoarece cel mai probabil el a făcut-o deja.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut